Így futottam le a maratont, mindössze 10 hét felkészüléssel!

Az ember a gondolataival irányít és teremt meg dolgokat, amiket a testével hajt végre, de mi van akkor, ha ez a test már fáradt és nem bírja tovább? Hogyan lehet úgy lefutni 42,195 métert, hogy már a felélnél, nem érzed a lábad? Itt az én versenynaplóm a maratonról.

Ha te is érdeklődsz a sportolás iránt itt van 3 Lépés, hogy megtaláld álmaid mozgásformáját!

Felkészülési időszak

Egy versenyre való felkészülés sokkal hatékonyabb végeredménnyel kecsegtet, mintha csak egy sima célt állítanánk magunk elé, sokkal jobb beérni több ezer emberhez a célba, mint csak lefutni az adott távot. Én is így döntöttem, először 30 km volt a versenycél, majd helyette a teljes maratont választottam célul. Augusztus 1 volt az első futás napja, Október 15 volt a verseny. Két és fél hónap. Nehéz, de könnyebb ha előre eltervezel mindent, 3 dolog amit tudnod kell, mielőtt versenyezni mész!

pexels-photo (4).jpg

Stressz, avagy az új barát

Futás, hetente 2 majd 3-szor, minden edzés legalább másfél óra, de nem volt ritka a 3-4. A közelgő verseny és a hozzá nem elég közeledő kitűzött teljesítmény alkotja meg a stressz érzését. Ez a stressz nem egy rövidtávú és gyorsan elmúló, ez a fajta stressz végig vezet egészen a verseny napjáig, és egyre csak nő és nő tovább.

pexels-photo-626165.jpeg

A verseny

Kevés alvás, majd irány a troli. A gondolatok csak a verseny körül forognak egész nap. Enyhítésként bemelegítés, beszélgetés, de az érzés -hogy igenis ma valami olyat kell elérni, aminek eddig a fele is éppen, hogy sikerült- ott van az emberben.

  • Első 10km: Könnyű, laza, normális futótempó. Csoportos futás, hogy legyen kikhez igazodni.

 

  • Félmaraton: Fáradtság, kiszáradás, néha már sétálás. 2 óra 30 perc a verseny félidő, innentől kezdődik a verseny.

 

  • 31. km: A lehetetlen érzése. Mind a futás, mind pedig a gyaloglás embert próbáló. Száradás, szenvedés, innentől már nem az ember lába vezeti a versenyben. Őszintén, én sem tudom mi volt az.

 

  • Városliget, 2km és vége: Tagadás, utálat és zéró érzékelés. Így tudnám jellemezni. Fut az ember, csak a számokat látja, és néha mosolyog másokra, de ő se tudja miért.

 

  • Cél: Sprint a végén, boldogság, érem átvétel és sok kétely. Sok felmerülő kérdés, hogy tényleg sikerült e, tényleg lefutottad e a maratont és nem csak a mentő autóba fekszel. Sok kérdés, de párosul hozzá válasz is rólad, hogy ki is vagy te is miért vagy az, és ez olyan, amit senki más nem tud meg amíg nem teszi ezt meg.

 

22467602_1445023185544906_2943282739219344160_o.jpg

FACEBOOK LOGo

Ha szeretnél még ilyen cikkeket olvasni, kattints.

 

Sokféle képpen meg tudod magad ismerni, ez is egy módja. Ha úgy gondolod elég őrült vagy ehhez, jövőre találkozunk a versenyen.

Üdv: Kovács Péter

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s