Hogyan dönts mindig a legjobb végeredménnyel?

Mindig mindenkiben ott van a nyomás az életünkben, hogy döntéseket kell hozni. Sokan inkább nem is hoznak, ne hogy bajba kerüljenek a döntés hatása okán. Ha úgy gondolod, hogy a cikk előtt érdekel a dolgok miértje:

Miért nem tudod még mindig eldönteni?

 

Felelősség

A döntés felelősség. Felelősséggel tartozol magad -vagy mások- iránt is, hogy mi lesz a végkimenetele. Ezért kerülnek bele sokan abba a spirálba, ahol a döntésképtelenség hátráltatja az életüket.

Példa: Elváljak vagy ne? Ezt gondolja magában 30 évesen, majd 50 évesen megteszi, mikor látja, hogy a másik nem változik. Ha 30 éves korában felelősségteljes döntést hoz, hogy itt az idő válni, lehet talál egy párt akivel sokkal kellemesebben leélhette volna az élete e szakaszát.

pexels-photo-268833.jpeg

Jó vagy rossz?

Az, hogy valami jó vagy rossz az nem csak fekete és fehér. Ha több építő, segítő, és a jövődet előrelendítő hatása van annak a dolgoknak, mint romboló, akkor az a dolog jó. Ugyan ez fordítva, ha több a romboló, pusztító, haszontalan dolog a döntésed végeredményében, mint építő, akkor az a dolog rossz. Mivel a világban nincs olyan, hogy valami tisztán jó, és nincs olyan, hogy tisztán rossz.

Példa: Az elektromos Tesla autók fejlődést mutatnak, és mivel sok ember vesz tőlük autót, ezért kevesebben vesznek benzinest, ami nekik pedig a többi autógyártónak rossz. De a Tesla összességében egy jó dolog.

pexels-photo-66757.jpeg

Racionális

Az emberek érzelmi alapon szoktak döntéseket hozni. Sokszor nem a termék az, amit szeretnek, hanem az értékesítő jó fejsége, a cég megítélése, stb. Viszont, ha egy fontos döntést akarsz meghozni, ami mások életére is befolyással van, akkor nem ajánlatos túlnyomóan érzelmi alapon dönteni. A racionális gondolkodás hozza meg a legjobb eredményt. Gondold végig józan paraszti ésszel; ha ezt választom jobb lesz nekem, vagy sem?

Például: Ha lemegyek edzeni, az időmért cserébe kapok egészséget. Melyik a fontosabb számomra jelenleg? Csinálnék e helyette fontosabbat?

young-game-match-kids.jpg

“Látod, nem is olyan nehéz ez. Már csak cselekedned kell.”

FACEBOOK LOGo

Ha pedig tetszett a cikk, dobj egy lájkot facebookon is!

Üdv: Kovács Péter

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s