A Zakó Gombolás összes módja [Útmutató]

A Zakó Gombolás összes módja [Útmutató]

Ahány zakó, annyi gombolási technika van. Ugyanis nem mindegy, hogy egy zakó hány gombbal, és hány gombsorral rendelkezik. Ez a témakör nem teljesen letisztázottnak látszik sokak szemében, így mindenképpen érdemes átbeszélni a szabályokat és a hibákat is.

 

Egysoros-Kétsoros jelentése

Az egysoros zakó jelentése az, hogy egy gombsort tartalmaz. A kétsoros pedig kettőt. A gombok száma függ a zakó fazonjától, és a gombsorok számától is. Például egy egysoros 3 gombos zakón 3 gomb lesz, míg ennek egy kétsoros párján már (2×3), azaz 6 gomb lesz.

Egysoros-Kétsoros jelentése

Zakó Gombolás Szabálya

A definíció maga mód legegyszerűbben így hangzik: Az alsó gombot sosem szabad begombolni. Persze, ahogy a kivételek erősítik a szabályt, itt is van pár lehetséges mód, ahogy a legalsó gomb mégis begombolható. Ezek viszont ritkábban használatos módszerek, amik függenek a zakó kialakításától, és a viselőjének öltözködési tudásáról is.

 

Egysoros zakó gombolás

Az egysoros zakót állva mindig begombolva kell hordani. Ez alól akkor van kivétel, ha éppen olyan mozgásra van szükség, amiben már gátolna a zakó begomboltsága.

Egysoros zakó gombolás

Zakó gombolás:

Egy gomb esetén azt az egy gombot.

Két gomb esetén csak a felső gombot.

Három gomb esetén a középsőt kötelező, a felsőt a kedvhez igazítva lehet begombolva, vagy kigombolva viselni.

 

Erre figyelj!

Sokszor észrevehető, mikor valaki leül az egysoros zakójában begombolva, amivel meggyűri a ruhadarabot és elrontja az összképet. Ezért üléskor ki kell gombolni, az összes gombot.

 

Kétsoros zakó gombolás

A kétgombsoros zakót mindig begombolva kell viselni. Ülve is, és állva is.

Kétsoros zakó gombolás
Forrás

Zakó gombolás:

2×3, azaz 6 gombos esetében a középső gomb begombolva.

2×2, azaz 4 gombos esetében vagy az alsó, vagy a felső gombsor begombolva (ez attól függ, hogy hova helyezik a felső gombokat, vagyis hogy gombolhatóak e.

2×1, azaz 2 gmbos zakó esetében a gombok begombolandóak.

 

Kivételek

Mindig vannak kivételek, de ezek már az öltözködés egy magasabb szintjét képezik. A Sprezzatura azt a fajta megjelenést jelenti, ami rengeteg odafigyeléssel készül, de mégsem tökéletes. Pont ez a szépsége. Ezt a fajta öltözködést az olaszok terjesztették el, amivel sokszor rendelkeznek a hétköznapokban is. Zakó gombolásnál például van, aki nem a középső gombot, hanem az alsót gombolja be (csakis kétsoros zakónál). Vagy van, aki az ing mandzsettáját kigombolatlanul hagyja, vagy direkt hosszabbra köti meg a selyem nyakkendőjét. Ezek tudatos “hibák”, viszont ahhoz, hogy valaki elkövethesse őket, tisztában kell lennie vele.

 

Hibák

Egysoros zakó esetében látható ez a legtöbbször elkövetett hiba, mikor zakó gombolásról beszélünk. Ugyanis az emberek fejében sokszor ott lakozik még a tévhit (vagy talán a nemtörődömség?), miszerint azért vannak a zakón a gombok, hogy azokat mind begomboljuk. Ez egy téves állítás.

Zakó gombolás Hibák
Forrás

Kétsoros zakónál több lehetőség is szóba jöhet. Ilyenkor fazonfüggő az, hogy jó, vagy sem a gombolás. A legtöbbször elkövetett hiba az, mikor egy 2×3 gombos zakó legalsó 2 gombját is begombolják. Ez egy hiba, amit a szakértő szemek kiszúrnak, és e mellett az összképet is rontja. Mert..

 

Alapvetően csak az öltözködésre figyelmes emberek veszik ezt észre. Viszont van egy ennél sokkal rosszabb hatása is, amiről érdemes beszélni. A külső megjelenést is elrontja, ez a fajta figyelmetlenség. Mivel ha egy gombbal van begombolva a zakó, akkor az kiad egy férfias derék vonalat. Viszont ha több gombbal is gombolva van a zakó, akkor ezzel többhelyen megtörik az anyag, csökken a lépéshasíték mérete, és gyűrődik is a zakó.

Zakó gombolás
Forrás

Ezek voltak a zakó gombolás módszerei, a hogyanok, a hogyan nem-ek.

 

Hasonló cikkek:

Öltöny árak és fajták

“A stílus maga az ember!” Hogyan legyen a te személyiséged a stílusod?

Nadrágtartó Viselése és kiválasztása [Útmutató]

FACEBOOK LOGo

Ha tetszett a cikk, és olvasnál hasonló tartalmakatkövess facebookon is!

Üdv: Kovács Péter

A Zakó Gombolás összes módja [Útmutató]” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s