Esküvő Férfiként: A Vőlegény öltöny, ami emlékezetes lesz

Esküvő Férfiként: A Vőlegény öltöny, ami emlékezetes lesz

A házasodó párok szeretnék azt, ha emlékezetes lenne a nagy napjuk. Emlékezetes lenne a díszlet, a tervezés, a hangulat, és nem mellesleg a megjelenésük. A hölgyeknek segítségére van a fodrász, sminkes, stylist, míg az uraknak a párjukon, és pár jótanácson kívül nincs sok segítségük. Erről fog szólni a cikk, hogy férfiként hogyan érdemes vőlegény öltönyt választani.

 

Első szempont: A hangulat

A hangulat alatt nem az értendő, hogy ki éppen milyen kedvében van, hanem az esküvő hangulata, feelingje milyen lesz. Vannak klasszikus esküvők, mint amiket az angol királyi család tart (White Tie), vannak retro (vintage) stílusú esküvők, és vannak az egyszerűbb esküvők különleges dress code nélkül.

Első szempont: A hangulat

A hangulat nagyban befolyásolja az öltözködést, hiszen egy adott program adja meg a dress code-ot. Ha valaki Vintage stílusú esküvőt tervez, akkor a dresscode is olyan lesz, tehát kalapos, mellényes, nadrágtartós, stb. Viszont ez nem csak a vendégekre vonatkozik, hisz a vőlegény az, aki mutatja az utat az öltözködés terén, így neki kell a “legretrósabbnak” lennie.

 

Második szempont: Az ár

A vőlegény öltöny ára is nagyban befolyásolni tudja a megjelenést egy esküvőn. Az ár alatt nem csak magát a fizikai árat érdemes végig gongolni, hanem a későbbi kihasználtságát is magának az öltönynek. Drága az az öltöny, amit egyszer megvettek egy esküvőre, utána pedig csak a szekrényben áll, míg egy árában drágább öltöny jobban megéri, ha később sűrűbben használják. Aki tudja, hogy nem sűrűn visel öltönyt, és esküvő után sem tervezi, csak egyes alkalmakkor, számára egy olyan fazont és színt választani, amit később is tud viselni bármilyen alkalom adtán.

Második szempont: Az ár

Harmadik szempont: Zakó, szmoking, frakk

Az, hogy a vőlegény öltöny zakója milyen fazonú lesz szintén a hangulattól függ (nem véletlen, hogy ez az első szempont). Ha a pár klasszikus White Tie esküvőt szeretne, akkor az ahhoz választott frakkot, fehér mellényt és fehér nyakkendőt köteles viselni. De például egy Vintage esküvő esetében már játszhat szmoking fazon, frakk fazon, vagy egy szimpla zakó is, hisz ott inkább az anyagok és a megjelenés milyensége a fontos a szabályok helyett. Összességében elmondható, hogy egy zakó, ami vagy ünnepélyes (fekete, galamb szürke, navy blue), vagy pedig nem annyira kötött (mint a világos kék, világos szürke) teljesen jó választásnak tud bizonyúlni. Az, hogy frakk fazonú, vagy éppen sálgalléros szmokingra esik a választásunk, már teljesen a saját ízlésünktől függ.

Harmadik szempont: Zakó, szmoking, frakk

Negyedik szempont: Színek harmóniája, kiegészítők

Az ideális külsőhöz nem csak a jó minőségű anyagok és a megfelelő dress code tud hozzájárulni, hanem a színek harmóniája is. Ezért vőlegény öltöny választásakor érdemes egyben megnézni a ruhadarabokat, hogy mennyire harmónizálnak, passzolnak egymáshoz a színei. A legjobb színhelyesség érdekében akár az utcai napsütésben megnézni a vőlegény öltönyt, mivel a benti fény másként vetül az anyagokra és sárgásabbnak láthatjuk akkor őket.

Negyedik szempont: Színek harmóniája, kiegészítők

A kiegészítőknek fontos szerepe van a vőlegény öltöny kiválasztáskor, mivel ezek az apróbb részletek nagyban befolyásolják az összképet. White Tie esküvőn kívül (ahol fehér csokornyakkendőt viselnek) van lehetőségünk saját személyiségünket is belevinni az öltözködésünkbe. Ez lehet egy apróbb anyagában mintás ing, vagy egy párunk ruhájával közös színű díszzsebkendő is. Ez már ténylegesen személy függő, hogy ki mit szeretne a hatályos dress code határai között.

 

Jótanács vőlegényeknek

Érdemes legalább kettő inggel felkészülni a nagy napra, mert bármi megtörténhet ingünkkel, és ilyenkor jól tud jönni egy váltó ruhadarab.

 

Hasonló cikkek:

Az ideális Férfi Ing kiválasztása, és szempontjai

Öltöny árak és fajták

Dress Code Férfiaknak: Ultra Casualtól a Black Tie-ig. [Útmutató]

 

Kövess facebookon is! @amodernferfi

Ha tetszett a cikk, és olvasnál hasonló tartalmakatkövess facebookon is!

Esküvő Férfiként: A Vőlegény öltöny, ami emlékezetes lesz” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Egy “white tie” dresskodú esküvőre azért befizetnék. Azt hiszem általánosságban elfogadott lenne a black tie jelleg, de előtte a vendégeknek érdemes tájékozódniuk, hogy a vőlegény nem-e alternative black tie szerint fog öltözni, mert akkor kínos lehet vendégként szmokingban megjelenni. Persze ha a völegény black tie, a vendégek még lehetnek alternative is. Persze mindez csak az esti esküvőkön ildomos, napközbeni esküvő esetén üdvözlendő az acélszürke is, de nem rozsdamentes (fínyes). Azt hiszem a férfiak azért úgy-ahogy fel tudnak öltözni, még a csiricsáré öltöny, ing is jobb a semminél, bár azt nem tudom, hogy képes valaki alkalmi öltözékhez nem fehér inget felvenni. Piros inget pedig tilos, mert azt a vőlegény veszi fel éjfél után újemberként, ahogy felesége piros ruhát vesz fel újasszonyként, s már abban ropja a menyecsketáncot.
    Ugyan férfiakról van szó a blogban, de említsük meg, hogy a kedves hölgyeknek gyakran nehezebb felöltözniük egy alkalomra, gondolok arra, hogy nem ők vannak a porondon, tehát egy esküvőn a nők számára vannak tiltott dolgok. Fehér, piros, fekete, hosszú, rövid, kivágottstb.

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s